miercuri, 9 aprilie 2014

Reînvierea încrederii in sine!

               Reînvierea încrederii în sine în săptămâna
             ȘCOALA ALTFEL la fundația HAND-ROM.
Într-un oraș mic, Cetatea Basarabilor cum ne place nouă să spunem, își desfășoară activitatea Atelierul Dizab-Rom. Nu este foarte cunoscut în rândul cetățenilor, deoarece își are locația într-un mic colț uitat de lume, unde accesul nu este cel mai vizibil și cunoscut. Nici tinerii care vin să lucreze aici nu sunt cele mai comune și populare persoane, dar ceea ce iese din mâinile lor, ar putea să întreacă așteptările oricui. Ei sunt beneficiarii Fundației Hand-Rom, cei care au terminat deja ciclul de 10 clase al Centrului de zi „Marina” și vin aici pentru a beneficia de cursuri de pregătire preprofesională în meseriile de legător manual poligraf și lumânărar.
În micul nostru atelier, acești tineri vin cu plăcere, deoarece este probabil, singurul loc în care nimeni nu-i privește diferit, nimeni nu-i discriminează.  Deși vorbirea lor nu este cea mai coerentă, toți sunt tratați în mod egal. Tot aici este și singurul loc în care au ocazia să învețe o meserie, o meserie uitată am putea supune. Ei creează zi de zi obiecte hand-made pe care ulterior le comercializăm cu ocazia diferitelor târguri. De la lumânări la agende, de la obiecte din ipsos la hârtie reciclată, totul se face cu răbdare și pricepere, pentru a obține produse de calitate și cât mai frumoase.
De acest atelier au aflat și câțiva copii din școli și grădinițe care au dorit să cunoască beneficiarii atelierului și să învețe de la aceștia tainele meseriilor. Atelierele creative organizate la atelier încep să fie din ce în ce mai căutate cu ocazia ”Școlii Altfel” și 1 Iunie. Copii adoră să picteze pe forme de ipsos și hârtie reciclată, să își coase propria agendă și să-și realizeze propria lumânare plutitoare.
Astfel dezvoltăm imaginația și creativitatea celor mici, deschidem noi orizonturi celor mari și totodată tinerii cu dizabilități se pot integra și adapta mai ușor în societate, ajutându-i în același timp să-și influențeze destinul și să-și constuiască propriul viitor independent.

Fundația HAND-ROM a dezvoltat servicii sociale acreditate pentru acces la educație specială și incluzivă, terapii specifice și consiliere înființând două centre de zi și un atelier protejat de pregătire preprofesională în două comunități în care acestea lipseau cu desăvârșire.